PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Hannie przy współpracy Bankiem Żywności w Lublinie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe)
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju)
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 784 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Hanna.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 24,70294 ton żywności;
  • 604 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 75 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 9 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne -  75 uczestników
  • Żywieniowe – 75 uczestników
  • Kulinarne -  75 uczestników
  • Niemarnowanie żywności -  75 uczestników